De ce Linux ?


De ce Linux: In urma cu aproape 12 ani am renuntat in totalitate la utilizarea sistemului de operare Windows si in tot acest timp nu am avut nici cel mai mic regret.

Dupa o perioada de tatonare de aproape un an prin utilizarea in paralel a celor doua sisteme de operare utilizand un dual boot, am ajuns la concluzia ca indiferent de cate atuuri incercam sa gasesc clasicului Windows, tot Linux-ul castiga la capitolele stabilitate, securitate, customizare si nu in ultimul rand costuri, avand in vedere ca cele mai populare distributii de Linux sunt absolut gratuite.

La instalare, de exemplu a distributiei Ubuntu ajuns la versiunea 16.04, odata cu sistemul de operare beneficiezi de o serie de aplicatii care iti configureaza calculatorul “ready to use” dupa finalizarea instalarii si prima restartare. Si asta in mai putin de 30 de minute.

Peste 95% din aplicatiile media, internet, office, programare, web development sunt gratuite si pot fi instalate printr-un singur click din aplicatia Ubuntu Software. Nu mai spun ca de 12 ani am uitat de “virusi”.

Pentru orice sistem de operare Windows, daca nu utilizezi o varianta piratata, costurile licentelor pentru Windows, plus pachetul MS Office ar fi undeva in jurul sumei de 250-300 de euro. Aici obligatoriu trebuie adaugata si licenta unui program antivirus.

Multi dintre prietenii si cunostintele mele sunt foarte incantati de Windows 10 si asta pentru ca nu au avut curiozitatea sa incerce, pe acelasi sistem, ultimele versiuni de Ubuntu Desktop, OpenSuse sau Linux Mint, de exemplu.

Daca sistemul de operare Linux este atat de bun si in plus este gratis, de ce nu-l utilizeaza toata lumea ?

Cred ca raspunsul ar fi ca din comoditate. Utilizam ceea am invatat si rareori suntem dispusi sa incercam si alternative.

Inca din ciclul primar elevii sunt indrumati sa utilizeze calculatoare cu sistemul de operare Windows sau sa utilizeze pachetul MS Office. De ce ? In acest fel nu facem decat ca viitorii absolventi sa devina tributari unei industrii la care va trebui sa cotizeze in permanenta si din punctul meu de vedere limitandu-le creativitatea. De ce marii producatori de siteme PC nu promoveaza acest sistem de operare ? Simplu. Nu genereaza profit. In Romania, la nivel scolar, sistemul de operare Linux nu este sustinut de un lobby guvernamental asa cum a fost sustinuta compania Microsoft cel putin in ultimii ani, din acelasi motiv.

De exemplu, Ubuntu beneficiaza de foarte mult timp de traducere in limba romana si maghiara. Cred că este suficient pentru a se incepe o campanie de inlocuire a Windows-ului si a softurilor virusate luate de pe torrente in toate scolile din tara. Problema majora nu o reprezinta elevii si capacitatea lor de a intelege modul de lucru cu Linux, ci profesorii, multi dintre acestia refuzand sa lucreze cu Linux.

Multi utilizatori ar face pasul, dar diferenta dintre cele doua interfete grafice este unul dintre motivele care le taie elanul. Paradoxal, Linux si Windows fac acelasi lucru insa in mod diferit. Unele diferente pot fi prea mari si probabil cel mai bun exemplu este imensa varietate de optiuni pe care o au utilizatorii Linux, in timp ce un utilizator obisnuit de Windows are la dispozitie doar interfața sistemului de operare, un MS Office instalat si Internet Explorer. Este adevarat ca un utilizator obisnuit de Linux are de ales dintre zeci de distributii, dintre mediile grafice Gnome sau KDE sau pentru office are de ales intre LibreOffice, WPS Office (o copie fidela a pachetului MS Office) sau Apache OpenOffice. Utilizatorul de Linux decide care este solutia care i se potriveste cel mai bine.

Problema cea mai mare este ca marea majoritate a utilizatorilor de Windows se asteapta ca Linux sa aiba o interfata grafica identica cu Windows. Daca iconita de “My Computer” sau “My Documents” nu este in acelasi loc sau daca butonul de “Start” este in coltul din stanga sus al ecranului si nu in coltul din stanga jos al acestuia, se simt pierduti si intra in panica, inclusiv sotia mea. Evident ca Linux nu este identic cu Windows.

Si apropo de sotia mea. Initial, in prima perioada in care am renuntat total la Windows si inclusiv pe laptopul de acasa aveam intalat un Linux Mint (din cate imi aduc aminte), am avut parte de mai multe reprosuri de genul “nu putem sa avem si noi un calculator ca toata lumea ?” Faptul ca la birou lucra pe clasicul Windows si acasa era altceva, un “altceva” la care in pachetul office instalat functiile de “Copy” si “Paste” nu erau in locul in care stia ea, i-au creat initial un pic de confuzie.

In scurt timp s-a adaptat si acum apreciaza, comparativ cu calculatoarele de la birou, rapiditatea si stabilitatea laptopului de acasa si faptul ca sunt ani in care nu am avut probleme cu virusii, si credeti-ma, sotia mea nu exceleaza la capitolul IT.

Linux a fost conceput pentru o utilizare simpla si eficienta. Fie că-l folosesti pentru afaceri sau acasa, Linux este cel mai de incredere sistem care poate fi adoptat, si a devenit unul dintre cele mai utilizate sisteme de operare din intreaga lume. De exemplu, aproape toate serverele de gazduire web folosesc Linux. Toata lumea stie ca daca ai nevoie de un sistem stabil, sigur si fiabil te poti baza pe orice distributie Linux.

De-a lungul timpului, anumite distributii au fost gandite si dezvoltate pentru un anumit scop: educational, stintific, grafica, multimedia, etc. Linux este un sistem customizabil 100%.

Imi place ideea ca orice distributie Linux, si nu sunt putine, nu sunt sustinute prin campanii de publicitate, nu au in spate departamente de Public Relations sau companii multinationale. Prima versiune de Windows (1.0) a fost lansata in 1985 iar prima distributie Linux a fost lansata in 1992. Cu vechime mai mare este BSD (Berkeley Software Distribution) lansat in 1978.

Linux inseamna o mare comunitate. Cand utilizezi Linux, apartii unei comunitati, iar acest aspect de multe ori este trecut cu vederea. Acestia iti vor sari in ajutor pentru absolut orice problema si iti vor explica in detaliu orice neclaritate intalnita. In comunitatea Linux, intodeauna utilizatorii se ajuta unul pe altul, isi impartasesc cunostintele, dovada fiind poate mii de forumuri de specialitate. La Windows rar intalnesti asa ceva.

Daca esti dispus sa incerci si altceva si nu esti legat de clasicile butoane “Next” → “Next” → “Finish”, daca activitatea ta pentru inceput se rezuma la office, navigare pe internet, email, vizionarea unui film pe net sau a unor clipuri pe Youtube atunci poate una din distributiile Linux ar fi cea mai buna varianta pentru tine.


Gazduire WebStandardBusinesse-CommerceServere VPS

Certificate SSL/TLS Let’s Encrypt Gratuite ! PHP 5, PHP 7, MariaDB 10

Gazduire Web – Contact


Pentru informatii suplimentare cu privire la serviciile oferite de firma noatra nu ezitati sa ne contactati.

Intrarea Albinari Nr. 5, Sector 2, Bucuresti, Romania
0314.327.699 - 0727.299.999

Hosting Web Stabil si Performant  !

Zenith Technology, operatorul serviciilor de gazduire Web365.ro, va ofera solutii de hosting web profesionale si stabile. Serverele noastre sunt rapide si puternice, avand o arhitectura 12 Core, 96GB RAM cu 6 unitati HDD SSD 1TB montate in Raid 10 si sistem de operare CloudLinux. Echipamentele noastre sunt colocate in cel mai modern datacenter din Romania situat in Bucuresti, garantand astfel un timp de acces optim si o incarcare rapida a site-ului dvs., indiferent de marimea paginilor.

Uptime garantat de 99,9% pentru toate serviciile oferite.

Stabilitate si Performanta !